Tupperidees: consells per menjar de tupper

A la feina, a la universitat o a l’escola, a la platja, de pícnic al parc, d’excursió… existeixen moltes ocasions en les quals el tupper (conegut també com a carmanyola) pot ser un magnífic aliat per menjar “bueno, bonito, barato” i saludable. Però per a això és necessari que tinguem en compte algunes coses…

fiambrera picnic

..

Per començar, el dilema: un o més tuppers?  

.

No hi ha cap problema a preparar un menú complet en un sol tupper, o bé usar dos i fins i tot més tuppers. L’important és que en el menú que planifiquem estiguin sempre presents tots o alguns dels grups d’aliments saludables i en les quantitats recomanades.

.

 

D’acord, però… quins són els grups saludables i quins aliments en formen part?

.

Podem dividir els aliments en 6 grups en funció de la seva composició nutricional. Així doncs, tindríem:

1. VERDURES I HORTALISSES: hi ha un món per descobrir més enllà de la mongeta tendra, només cal fer una passejada pel mercat i donar un cop d’ull a les parades. La meva recomanació és que escolliu verdures i hortalisses de temporada, doncs són més saboroses, més sostenibles i contenen més vitamines i minerals que les que viatgen milers de quilómetres fins a arribar al nostre plat.

2. FARINACIS: arròs integral, cuscús integral, pasta integral, llegums, pa integral, patata, boniato, tapioca, quínoa, búlgur, etc. A tenir en compte: assegura’t que els aliments fets a partir de cereals (arròs, pasta, etc.) siguin integrals.

3. FRUITES: poma, pera, taronja, mandarina, cireres, nespres, kiwi, meló, maduixes, etc. El mateix que amb les verdures, molt millor escollir-les de temporada.

4. LACTIS O SUBTITUTS: llet, iogurt, formatge (millor fresc o semi), kefir, etc. o bé substituts com la “llet” vegetal (en realitat batut) o els “iogurts” de soja.

5. PROTEICS: peix, carn, embotits com el pernil (de porc i de gall dindi, a poder ser de qualitat), marisc, ous, llegums i derivats (com el tofu o el tempeh), seitàn, etc. Segons el menú o la dieta, també poden formar part d’aquest grup els làctics (o substituts) i els fruits secs, doncs tots dos aporten també proteïnes.

6. GREIXOS: els més saludables són els olis de llavors (com el de gira-sol), l’oli d’oliva (molt millor si és verge extra), els fruits secs i les llavors (com per exemple les pipes o el sèsam).

.

Una manera senzilla de recordar què pot portar un menú saludable, tant si és de tupper com si no ho és, és fixar-nos en aquesta imatge que conté una mostra d’aquests grups d’aliments:

menú equilibrat

.

 

Bé, i quines quantitats són les recomanades?

.

Doncs com a consell general, molta quantitat de verdures i hortalisses, una mica d’aliments proteics (llegums, carn, peix, ou…) i una mica de farinacis (arròs integral, pasta integral, pa integral, patates, llegums, etc. ), amb fruita fresca i/o un làctic o substitut.

No obstant, cal tenir present que aquesta és una recomanació general. En el cas d’algunes patologies, segons l’activitat de cada persona i/o en pautes de control del pes, és possible que aquestes proporcions variïn una mica.

 .

..

Per exemple, aquí et mostro algunes idees de menús equilibrats de tupper:

.
.
Amanida d'arròs integral (farinaci), tomàquet (hortalissa) i tonyina (proteic) en oli d'oliva (greix) i una pera (fruita) per a les postres
Amanida d’arròs integral (farinaci), tomàquet (hortalissa) i tonyina (proteic) en oli d’oliva (greix) i una pera (fruita) per a les postres

..

.

menú fiambrera elaborat
Tupper 1: amanida (verdura) de figues (fruita) i pinyons (greix)
Tuper 2: estofat de cuscús (farinaci) amb cigrons (proteic) i verdures

.

.

Tots els tuppers són recipients però no tots els recients són tuppers…

.

Valgui la frase per comentar que és important disposar d’un joc de carmanyoles de bona qualitat, és a dir, que siguin:

  • Aptes per ús alimentari: no tots els recipients estan pensats per contenir aliments, ja que alguns materials podrien cedir substàncies que poden ser un risc per a la salut. Per evitar-ho, hem de fixar-nos que el tupper indiqui que és apte per a l’ús alimentari o bé tingui un dibuix similar a aquest:

símbolo uso alimentario

  • Aptes per escalfar el menjar en el microones: tampoc tots els recipients aptes per a l’ús alimentari són aptes per escalfar. Com passava en el cas anterior, en escalfar alguns recipients, aquests podrien cedir algunes substàncies als aliments. Per evitar-ho buscarem la indicació mitjançant una frase o algun dibuix semblant a aquests:

símbolo uso en microondas

(si voleu ampliar la informació sobre aquest tema, us recomano llegir aquest post del sempre interessant bloc Gominolas de Petróleo).

  • Amb tancament hermètic: més que res per no arribar a la destinació amb la roba i la pell aromatizadas amb salsa vinagreta…
  • A mida de les nostres necessitats: en aquest cas, la grandària sí importa…El tupper enganya! Acostuma a cabre molt més menjar del que sembla. Una recomanació per controlar les quantitats és servir el menjar en un plat abans de posar-lo en el tupper. D’aquesta manera ens adonarem del volum real.

.

Alguns consells de cuina com a punt I final…

.
  • Preparar les carns o el peix amb salsa o caldosos, així evitarem que quedin massa secs
  • Portar l’amaniment en un recipient a part i amanir just quan es vagin a menjar
  • Tenir ampolles, pots de melmelada reciclats o termos per transportar les sopes, gaspatxos i cremes
  • I si reescalfes el tupper:
    • Cuina la pasta, l’arròs i els llegums “al dente” per evitar que es passin quan les reescalfis
    • Afegeix suc de llimona o taronja al peix o a la carn abans d’escalfar-los per fer-los més sucosos
    • Si fas servir el microones, escalfa el tupper a mitja potència per evitar que es ressequin o es cuinin massa els aliments

En el proper post us proposaré un menú complet i saludable pensat per portar al tupper. De moment, podeu anar pensant on us el menjareu: a la platja o a la muntanya. I tu, què prefereixes? 😉

playa o montaña

Sobre mi (2)

2 pensaments sobre “Tupperidees: consells per menjar de tupper”

Comenta

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s