#SanidadDesnutrida: Grup 839. Massatgistes, bromatòlegs, dietistes i auxiliars d’infermeria

sanidaddesnutrida

Un dels tràmits que cal fer quan un es fa (per decisió o gairebé per obligació) autònom, és inscriure’s dins d’un epígraf que defineixi l’activitat a realitzar. Encara me’n recordo de la cara que se’m va quedar quan, innocent de mi, en voler donar-me d’alta en l’activitat professional que anava a exercir com a dietista-nutricionista, em vaig trobar que “el nostre” epígraf, era un epígraf d’aquests que podríem anomenar comunitaris, col·lectius o en massa. Vaja, un epígraf que aglomera a diversos professionals en un. El gran epígraf 839, ideal per treballar tant de massatgista, bromatòleg, dietista o com a auxiliar d’infermeria. I vine va, aquí tots junts i ben amuntegats.

En un segon moment vaig pensar que potser per estalviar-se numeracions, això segurament passava en la gran majoria de professions, així que em vaig llançar a google en modus curiós per veure què em trobava. Doncs bé. Resulta que sí hi ha professionals que tenen el seu propi epígraf. Per exemple, existeix un epígraf per als arquitectes, un per als dissenyadors d’interiors i un altre per als delineants. Doncs clar que sí, perquè malgrat ser professions que estan o puguin estar relacionades, són activitats i professions ben diferenciades. Però resulta que fins i tot hi ha un epígraf diferent per als arquitectes i un altre per als arquitectes tècnics (i em sembla fantàstic, perquè segur que tenen competències compartides però també competències diferenciades). Fins i tot els estomatòlegs tenen el seu propi epígraf. Però els dietistes no. Es veu que en aquest país, els dietistes, els massatgistes, els bromatòlegs i els auxiliars d’infermeria compartim activitat (i el trist és que en alguns casos sí és així).

Passat el semi cabreig post cerca a google, em vaig dirigir cap a l’agència tributària, on em van proposar una altra solució: si no em quedava contenta a pertànyer a un grup tan genèric, sempre podia registrar la meva activitat sota l’epígraf 942.9 de “Altres serveis sanitaris sense internat”. Clar que sí, molt millor així. A formar part del grup miscel·lani dels altres, els amuntegats, els arreplegats (i aquí em va venir en ment de nou la més que recurrent pregunta de: – Escolta, però tu exactament de què treballes? – De dietista-nutricionista. – I això, què és? això de les verdures, dietes i coses a la planxa, no? – … ). Em van venir fins i tot ganes de registrar-me en l’epígraf 881 d’ASTRÒLEGS I SIMILARS, que per cert, sí té epígraf propi (què tractarà de dir-nos el govern amb això?).

La bola de cristall em diu que ahir vas sopar bacó...
La bola de cristall em diu que ahir vas sopar bacó…

Bé. Podríem deixar el tema com una anècdota merament administrativa, però crec que és un fidel reflex de com es valoren algunes activitats i professions en aquest país. Desconec com està exactament el tema en altres professions sanitàries (encara que em consta que els fisioterapeutes estan més o menys igual de malament que nosaltres), però el cas dels Tècnics Superiors en Dietètica (TSD) i dels Diplomats o Graduats en Nutrició Humana i Dietètica (Dietistes-Nutricionistes, àlies D-N) és de jutjat.

Sabies que som l’únic país de la Unió Europea que no compta amb dietistes a la sanitat pública? I això, perjudica no solament als professionals de la nutrició i la dietètica, sinó a la resta de professionals sanitaris amb els quals treballar colze a colze, als pacients i a la població en general. Perquè si no hi ha professionals a la sanitat pública, les conseqüències les paguem tots (per posar un exemple, sabies que per cada euro invertit en assessorament dietètic s’estalvien més de 50€ en tractaments posteriors, s’augmenta la productivitat perquè disminueixen les baixes laborals i millora la qualitat de vida de les poblacions?).

És per això que em vull unir amb aquest post a la iniciativa #SanidadDesnutrida de Dietética Sin Patrocinadores. Per col·laborar en la difusió de la manifestació a favor de la inclusió de l’atenció nutricional en el nostre sistema sanitari que s’ha convocat enfront del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat aquest diumenge 10 de maig a les 12h.

Així que com a professional, com a familiar i amiga de pacients que podrien haver-se estalviat uns quants tractaments farmacològics amb una bona prevenció i educació alimentària, i com a ciutadana que creu en la sanitat i educació pública i de qualitat, us convido a unir-vos a la difusió i participació de la iniciativa.

Us adjunto el manifest. Val la pena que us el llegiu, perquè el que no hi hagi TSD ni D-N a la sanitat pública, ens afecta a tots, no solament als professionals:

10/05/2015, 12:00 – Frente MSSSI (Paseo del prado, 18)

¡Algo falla en tu Sanidad! ¡Pide atención nutricional!

¿Por qué necesitas Dietistas-Nutricionistas (DN) y Técnicos Superiores en Dietética (TSD) en tu sanidad?

   Porque 3/4 partes de las muertes en países desarrollados se deben a enfermedades directamente relacionadas con el estilo de vida, siendo la alimentación uno de los pilares principales, y en España no puedes acceder gratuitamente al profesional mejor formado para orientarte (1).

   Porque en patologías tan comunes como la diabetes, la hipertensión o los accidentes cardiovasculares, antes de la medicación va la alimentación. Porque nos estamos saltando la prevención y el primer tratamiento de elección por falta de profesionales sanitarios capacitados para aplicarlo.

   Porque ciudadanos que precisan de un consejo dietético continuo y personalizado, no lo tienen. Los enfermos renales, los que sufren enfermedades inflamatorias intestinales, cáncer o patologías digestivas no cuentan, desde el ámbito público, con el apoyo de las profesiones que deberían controlar uno de los pilares fundamentales de su tratamiento y ayudarles a hacer su vida más fácil.

   Porque tenemos una tasa de obesidad infantil alarmante y en aumento, y no hay Dietistas-Nutricionistas ni Técnicos Superiores en Dietética en atención primaria o pediatría.

   Porque el 30-50% de los pacientes hospitalizados se desnutren (2), y los profesionales especializados que deberían cuidar de ellos no están presentes en la sanidad pública. Se alargan las hospitalizaciones y la recuperación de esos pacientes se resiente. Y puede evitarse.

  Porque los países con servicio de nutrición en la sanidad pública ahorran en gasto farmacéutico y de atención sanitaria. Por cada euro invertido en asesoramiento dietético se ahorran más de 50€ en tratamientos posteriores, se aumenta la productividad porque disminuyen las bajas laborales y mejora la calidad de vida de esas poblaciones (3).

   Porque queremos que tengas profesionales de referencia y de acceso libre que te asesore en temas de alimentación,  a lo largo de tu vida y la de los tuyos, adaptando el consejo a tus necesidades en cada momento, con la misma garantía que nuestra sanidad cuida de tu salud en el resto de ámbitos.

¿Quién debería encargarse del consejo dietético y los tratamientos nutricionales?

  En España existen dos profesionales con titulación oficial especializados en dietética y nutrición: los Dietistas-Nutricionistas (diplomados o graduados en NHyD) y los Técnicos Superiores en Dietética.  Ambos deben formar parte de la sanidad pública integrando las Unidades de Nutrición y Dietética tanto en atención primaria como especializada, tal y como sucede en el resto de la Unión Europea.

¿Quién se encarga ahora de la alimentación?

  Actualmente las funciones que deberían ser llevadas a cabo en conjunto por el DN y el TSD las realiza personal ya saturado con sus propias funciones y sin formación específica (enfermería y medicina). El asesoramiento nutricional que recibe el ciudadano se reduce a menudo a una fotocopia con consejos genéricos. La dietoterapia brilla por su ausencia y se recurre directamente a medicación en casos que podrían tratarse antes con pautas nutricionales. Y que en muchos casos podrían haberse prevenido con asesoramiento dietético temprano.

FALTA ALGO EN TU SANIDAD, PIDE ATENCIÓN NUTRICIONAL ESPECIALIZADA Y APOYA LA CAMPAÑA.

AHORREMOS EN FÁRMACOS Y ATENCIÓN SANITARIA INVIRTIENDO EN SALUD Y CALIDAD DE VIDA.

En una #SanidadDesnutrida pierdes tú. Alimenta tu salud.

(1) http://www.who.int/whr/2003/chapter1/es/index3.html

(2) http://www.meiga.info/guias/NutricionArtificial.pdf

(3) https://www.bda.uk.com/improvinghealth/healthprofessionals/cost_benefit_of_dietitians

¿Qué puedes hacer? ¡Difunde y participa!

Moviliza este manifiesto.
Visibiliza tu unión: únete a #SanidadDesnutrida en las Redes Sociales
Participa: esto no va a quedar sólo en una convocatoria. Ya lo verás.
Acude y haz porque todos te acompañen.
Ayúdanos: que, para reclamar lo justo, ¡seamos una sola voz!

 

Comenta

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s